Grading (Sınıflandırma)
Birçok ülke kalitesine göre değil, ebadına göre sınıflandırır. Ebadına göre sınıflandırmada terminoloji ülkelere göre farklılık göstermekte. Genelde Arabica çekirdekler çift rakamlar ile ebatları tanımlanır (mesela 14,16,18) Robusta için de tek rakamlar geçerlidir. Tel farklılık peaberry (bütün, ikiye ayrılmamış çekirdek) de yapılır. Bu tür çekirdekler üreyen çekirdekler olduğundan genelde ekmek için kullanılır ama bu tür çekirdeklerin çok özel bir aroması olduğu varsayılıp kavrulup kahve yapımında da kullanılır. Bu yine göreceli bir konu olduğu gibi deneyip kendimizin karar vermesi daha doğru olur.
Colombia (Genelde kalitesine göre sınıflandırılır)
Excelso 14-16
Supremo 16-18 ve yukarısı
Central America
Excelso 14-16
Supremo 16-18 ve yukarısı
Caracol Peaberry
Africa (Kenya kaliteye göre sınıflandırır)
A Ufak
AB Orta
AA Büyük
Ülkere Göre Sınıflandırılması
Genelde üretilen ülkeden konteyner ile gideceği ülkeye gönderilir. 300 çuval kadar konteynera yüklenir ve gönderilir. Nakliye süreci aslında çok basit bir işlem olmakla beraber zorlukları da olabiliyor. Bu zorluklar genelde bürokratik zorluklar oluyor. Çıkacağı ülke ile gireceği ülkeye göre değişiyor. Özellikle Türkiye’de bu zorluklar yaşanmaktadır buda kahvenin ülkeye girişini yükseltmektedir. Gümrükte aşırı sıcakta ve nemde uzun süre beklemesi kahvenin kalitesine negatif etkisi olabilir.
Nakliye
Kahve artık satılmaya hazır hale gelmiştir. Buradan 60 Kg. veya 69 Kg. luk çuvallara doldurulur. Türlerine, işleme süreçlerine göre orijini çuvalın üzerine damgalanır. Specialty Coffee sektöründe bu süreçteki tazeliğe ve çekirdeklerin başına gelebilecek tehlikelere karşı korumak için yeni farklı koruyucu malzemeler veya vakumlama gibi çeşitli yöntemler ile korunur.
Çuvallara Torbalama
Kahve kuruduktan sonra ya makineler sayesinde ya da el ile manuel olarak, defect olanlar ayrıştırılırken ebatlarına göre sınıflandırılırlar. Kahve çekirdeği ne kadar büyük olursa fiyatı da artar. Buradan özel bir depoya kaldırılıp 30 ile 60 gün arası ageing (yaşlandırma) süresi başlar.

Brezilya Kahvelerinde Sınıflandırma
Brezilya kahvesi genelde kahve türüne ve ihracatı yapılan limana göre sınıflandırılmaktadır (Örnek olarak: Santos,Parana vs.). Bunun dışında yeşil çekirdeğin renk yoğunluğu, fincan kalitesi, ebadı, formu, lot-numarası, işlenme tekniğine göre de sınıflandırılmaktadır.
NY: Amrikan sisteminde defect sayısına göre sınıflandırılmış.
Standart 3: 300gr. kahve örneğinde 12 defect çekirdek. (taşlar ve dallarda dahil olmak üzere)
Kenya Kahvesinde Kalite Sınıflandırması (Grading);
İhraç edilen bütün kahvelerde bu sınıflandırma kullanılmaktadır. Bu sisteme göre kahvenin boyutu sınıflandırmaktadır ve kalitenin boyuta bağlı olduğu sayılmaktadır. Bu yüzden; kahvenin boyutu sınıflandırılırken, boyuta bağlı olarak kalitesi de tanımlanmaktadır. AA: superior kahveleri tanımlanmakta kullanılır. Ama bazen AB: sınıfı kahvelerde daha kompleks ve AA kaliteye göre daha yüksek kalitede kahve olarak karşımıza çıkmaktadır.
E: Elephant Bean olarakta bilinir. Kenya’da yetişen en büyük boyut kahveleri sınıflandırmak için kullanılır. Yetişen kahveler arasında en az paya sahip kahve türüdür.
AA: Superior kahveleri tanımlamakta. Boyut 18 (Screen Size) veya 7,22 mm.kahve çekirdekleri için kullanılır ve en yüksek fiyattan satılır.
AB: Kenya kahve sınıflandırma sisteminde A sınıf (Screen Size 16 veya 6,80mm.) ve B sınıf (Screen Size 15 veya 6,20mm.) kahve karışımıdır. AB Kenya kahve ihracatının %30’una tekabül etmektedir.
PB: Bu sınıflandırma Peaberry’ler için kullanılan bir sınıfdır.
C: Bu sınıf AB sınıfın altında bir sınıftır. Yüksek kaliteli kahvelerde bu sınıfa rastlamak mümkün değildir.
TT: Kahveler ebatlarına göre ayrılırken AA, AB ve E grades kahvelerden ayrılan daha ufak boyutlu kahve çekirdek sınıfı.
T: En küçük boyuta sahip Kenya Kahvesi.
MH/ ML: Bu kısaltmalar Mbuni Heavy ve Mbuni Light, Natural Processed düşük kalite kahve çekirdekleri için kullanılan terimlerin kısaltmalarıdır.
Hindistan Kahvelerinde Sınıflandırma:
Hindistan kahvelerinde 2 farklı sınıflandırma bulunur. Birincisi Hindistan’a özel bir sınıflandırma olup Washed ve Natural processed kahveyi ayırır. Buna göre Washed: Plantation Coffee, Natural: Cherry ve Robusta için: Parchement Coffee’dir.
Diğer sınıflandırma sistemi:
AAA: En büyük ebattaki çekirdekler
AA: Orta ebat
A: En ufak ebat
PB: Peaberry
Endonezya Kahvelerinde Sınıflandırma
Kahve iki arklı şekilde sınıflandırılmaktadır öncelikle aşağıdaki gibi türüne ve işlenme tekniğine. Diğer sınıflandırma ise 1 en yüksek kalite ve 6 en düşük kalite olmak üzere: 1 ile 6 arasındaki rakamlar ile.
R: Robusta
A: Arabica
WP: Washed/ Wet Processed Kahve
DP: Natural/ Dry Processed Kahve
AP: After Polished
L: Large (Ebadına göre)
M: Medium (Ebadına göre)
S: Small (Ebadına göre)
Örnek olarak:
R/DP grade 2: Robusta, Dry Processed kalite 2 anlamına gelir.
A/WP grade3 A/P: Arabica, Wet processed kalite 3 after polished.
El Salvador Kahvelerinde Rakımlara Göre Sınıflandırma:
El Salvador günümüzde ürettiği kahveleri hala yetiştiği rakımlara göre sınıflandırmaktadır ve herhangi bir şekilde kaliteyle veya izlenebilirlikle alakası yoktur.
Strictly High Grown (SHG): 1200m. üstü
High Grown (HG): 900m. üstü
Central Standart: 600m. üstü
Guatemala Kahvelerinde Rakımlara Göre Sınıflandırma:
Birçok Central Amerika ülkelerinde olduğu gibi Guatemala’da, kahvelerin yetiştiği rakıma göre kahveleri sınıflandırmaktadır ve kalite ile alakası yoktur.
Strictly Hard Bean (SHB): 1300m. ve üstü
Hard Bean (HB): 1220-1300m.
Semi Hard Bean: 1050-1220m.
Extra Prime: 900-1050m.
Prime: 750-900m.
Bu sınıflandırma dışında aşağıda ki gibide sınıflandırılmaktadır:
Good Washed
Extra Good Washed
Prime Washed
Extra Prime Washed
Hindistan Kahvelerinde Sınıflandırma
Plantage A: Washed/ Wet Processed Kahve
Cherry: Natural/ Dry Processed Kahve
Honduras Kahvelerinde Sınıflandırma
Guatemala ve El Salvador’a benzer yetiştiği rakıma göre bir sınıflandırma sistemi bulunmaktadır. Bu sınıflandırma aynı zamanda kalite ile ilişkilendirilmektedir. İzlenebilir kahvelerde sınıflandırma kahve çuvallarında bulunmakta olup, izlenebilir olmayan kahvelerde bu sınıflandırma çuvallarda bulunmamaktadır.
Strictly High Grown (SHG): 1200m. ve üstü
High Grown (HG): 1000m. ve üstü.
Kona Kahvelerinde Sınıflandırma:
Kendine ait, çekirdeğin ebadına üzerine kurulmuş bir sınıflandırma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem aynı zamanda Type1 ve Type2 olmak üzere ikiye ayrılır. Type1 kahve meyvesinde iki yarın çekirdek bulunan kahve çekirdekleri, Type2 ise Peaberry kahve çekirdekleridir.
Type1: (büyükten küçüğe doğru)
Kona Extra Fancy
Kona Fancy
Kona Number 1
Kona Select
Kona Pirme
Type2: (büyükten küçüğe doğru)
Kona Number 1 Peaberry
Kona Peaberry Prime
Kosta Rika Kahvelerinde Sınıflandırma
Doğu yakasında rakıma göre sınıflandırma yapılırken, batı yakasında kahve çekirdeğinin sertliğine göre sınıflandırılmaktadır. Rakım ve sertlik artıkça fiyatta artmaktadır.
Kosta Rika’nın doğu yakasında:
LGA: Low Grown Atlantic
MGA: Medium Grown Atlantic
HGA: High Grown Atlantic
Kosta Rika’nın batı yakasında:
HB: Hard Bean
MHB: Medium Hard Bean
GHB: Good Hard Bean
SHB: Stricly Hard Bean
Nikaragua Kahvelerinde Sınıflandırma:
Kalite ve yüksek rakıma göre sınıflandırılmaktadır.
Central Bueno Lavado: Orta yüksek rakımlarda yetişen kahve.
Central Altura: Yüksek rakımlarda yetişen kahve.
Central Estrictamente: Çok yüksek rakımlarda yetişen kahve.